Teknolojinin Geldiği Nokta

Raid Nedir ?

Raid nedir ? sorusunun cevaplandırmaya çalışacagız. Umarız açıklayıcı olacaktır. Öncelikle raid kısaltılmış isminin açılımı Redundant Array of Independent Disks şeklindedir.  Türkçe olarak Yedekli Bağımsız Disk Dizisi diyebiliriz. Raid , verilerinizin bulundugu disklerin yedekli olarak çalıştırılmasıdır. Yazılımsal Raid ve Donanımsal raid olarak ikiye ayrılmaktadır. Yazılımsal raid adındanda anlaşılabilecegi gibi yazılım yardımıyla 1 diskteki verinin yedeklenmesi anlamındadır. Profesyonellik gerektirmeyen işlemlerde tercih edilmektedir. Maliyeti daha düşüktür. Donanımsal raid için ise raid kartı dedigimiz fiziksel kartlar kullanılır. Verinin düzgünlügünü ve sürekliligini bu kartlar saglamaktadır.  Kullandıgımız diskler çeşitli nedenlerden dolayı bozulabilir.

Örnegin manyetik ortam ,Elektriksel  problem , düşme , çarpma , su vb maddelerle temas yada kullanım ömrünün bitmesinden dolayı bozulabilir. Bu gibi durumlarda iş devamlılıgı ve verinin güvenligi için Raid sistemi kullanılmaktadır. Raid çeşitleri bizlere veri kaybını önlemek , veri kaybını en aza indirmek yada performans gibi secekeler sunar. Raid bir sistem kurmamız için en az 2 adet diske sahip olmamız gerekiyor. Çeşitlilik olarak 13 adet raid türü bulunuyor. Genellikle bizlerin kullandığı raid türleri raid 0 , raid 1 , raid 5 , raid 10 , raid 50 şeklindedir. Örneklerle bunları anlatmaya çalışalım.

Raid 0 nedir ? 

Raid 0 en az 2 disk ile yapılmaktadır.  Disklerden performans  almak istiyorsak raid 0 tercih etmeliyiz. Bu yapıya göre disk bölümlemesi her iki diske yapılır ve iki diskin toplam okuma yazma hızı alınır. Yani 120MB/s okuma yazma hızı olan iki disk ile raid 0 bir sistem kurdugunuzda sistem okuma yazma hızı 240MB/s olacaktır. Bu sekilde hız saglanmış olur. Raid 0 dezavantajı nedir ? Diye aklınıza gelecek olursa , disklerden birinde oluşacak bir problem sonrası tüm veri kaybolacaktır. Bu sekilde raid 0 arızası yaşamanız durumunda veri kaybına ugramamanız için tavsiyemiz var.  Raid 0 sisteminizi yedekleme için ayrı bir sisteminizin olması tavsiye ederiz.

Raid 1 nedir ? 

Raid 1 en az 2 disk ile yapılmaktadır. Sistemden yedeklilik istiyorsanız raid 1 tercih etmelisiniz. Bu yapıda diskin bölümleri otomatik olarak her iki diske birden yazılmaktadır. Distekde fiziksel olarak iki disk olsada kullanılabilir olarak 1 disk görünecektir. 2. Diskinizi sadece yedek olarak düşünebilirsiniz.  Yani disk kapasitesi yarıya inecektir. Veri kaybı yasamamanız için Raid 1 kullanılabilir.

raid1

 

Raid 5 nedir ? 

Raid 5 önceki raidlere göre en fazla tercih edilen sistemdir. En az 3 diskten oluşmaktadır.  Disk  Parity Bilgisi her diskede yazılmaktadır.  Parity Bilgisi veri kaybı sırasında sistemi eski hale getirebilmek için gerekli sistem verisidir. Raid 5 kullanımında disk alanınız 1/3 azalmaktadır.

 

Raid 10 nedir ? 

Raid 10 yapısı en az 4 disk ve çift olarak artan disk sayılarında kullanıclabilir. Bu yapıda diskler ikili olarak raid 1 sistemine göre raidlenmektedir. ve iki ayrı ikili grup birbiriyle raid 0 olarak mirrorlanır. Bu sekilde hem yedeklilik hemde performans elde edilmektedir Ev kullanıcıları bu yöntemi hem maliyet hemde ihtiyaç olmadıgından ötürü kullanmamaktadır. İhtiyactan kasıt diskler arttıkça raid kartının performansa ihtiyac duymasıdır. Bu yapı genelde server dedigimiz bilgisayar sistemlerinde sıkça kullanılıyor.

raid10

Raid 50 nedir ? 

Raid 50 en az 6 adet disk ile oluşturulan bir yapıdır. Bu yapı performan yedeklilik ve yüksek alan gerektiren yapılarca tercih edilmektedir. Minimum olarak raid kartı tarafından iki adet raid 5 bir adet raid 0 ın birleştirilmesi ile oluşmaktadır. En güvenli raid yapılarından biridir. 6 disk ile baslayıp 9 disk 12 disk şeklinde çogaltılabilir. Raid nedir ? Sorularınızı umuyoruz cevaplayabilmişizdir. Faydalı olması dilegiyle.

raid50