Teknolojinin Geldiği Nokta

Genel

Bulut Teknolojisi Nedir ?

bulut teknolojisiBulut Teknolojisi Nedir ?

Bulut Teknolojisi hangi alanlarda kullanılmalı ve ne gibi durumlarda tercih edilmedir bunlarla ilgili bildiklerimizi paylaşmak istedik.  Teknoloji hızla değişiyor.  Bu değişik tabiki kalite bakımından ilerleme anlamında. Eskiden izlediginiz filmler 240p 360p şeklindeydi. yada çektigimiz resimlerin pikselleri suna kıyasla cok cok aşagıdaydı. Ve bunun gibi internet ortamında kullanılan bir cok veri boyutları cok daha azdı. Disk teknolojisi kaliye acısından cok ilerledi fakat yüksek kapasiteli ve az yer kaplayan diksler suan yokmu ? tabiki var. Fakat kişi yada kurumlar bunların maliyetlerine katlanmıyor. Yani konu yine maliyet hesaplamaya geliyor. Ben hatırlıyorum 16MB lık telefonumda yüzlerce resim oldugunu.  Fakat suan orta düzeydeki bir telefonda bile cektiginiz  1 adet resmin boyutu bile 2 3mb kadar yer kablıyor.  İşte bu gibi durumlardan ötürü ardın verilerin tepolanması eskisi kadar kolay değil. Burada da devrete bulut teknolojisi giriyor.

Bulut teknolojisi diger bir adı Cloud şeklindedir. Cloud teknolojisi olarakda bir cok yerde görmüş yada okumus olabilirsiniz. Nedir Cloud Teknolojisi ? kısaca anlatmamız gerekirse online depolama hizmeti diyebiliriz. Kullandıgınız tüm verileri i  programları  ve uygulamaları sanal sunucu üzerinde tutabiliyorsunuz. En güzel özelliklerinden birisi tabiki yüksek kapasiteli olmasıdır. Fakat asıl kullanıcızı çeken özellik bulutta tuttugunuz tüm verilere her lokasyondan erişebiliyor olmanızdır. Bu teknoloji hayatımıza yıllar önce girdi. Fakat hala bulut hizmetinden faydalanmayan yada bilmeyen bir çok insan var. Günlük hayatın ve iş zorluklarımızın yanında bizi duruma göre bir çok yükten kurtarıyor. Günlük hayattanda bileceiginiz gibi bir çok uygulama marketi  AppStore ve  Google Play gibi bir çok platformda cloud paylaşım uygulamaları bulunuyor.

Bulut Teknolojisinin Faydaları

Bulut Teknolojinin olmadıgı zamanalrda kişisel olarak bile GB larca abir ettigimiz boyutları kullanıyoruz. Yanımızada Kişisel olarak bile diksler tasıyoruz. Bu durumun firmalar ve holdingler için nasıl oldugunu düşündünüz mü ? TB larca veri anlamına geliyor.  Bu veriler için satın alınan disklerin maliyeti ve yedeklenmesine katlanan firmaların durumunu düşünebilirsiniz. İşle bukada büyük veri saklanması durunda imdada bulut teknolojisi yetişiyor. Bulut teknolojisi sayesinde Maliyet, Güvenlik ve zaman tasarrufu saglayan kişi yada firmaların üstünden büyük bir yük kalkıyor. Güvenlik demişken verilerin yedekelenmesi için bile sadece disk maliyesi ve iş iki katına çıkakbiliyor. İş devamlılıgı için yedekleme olmazsa olmaz bir konu.

Bulut Teknolojisinin Dezavantajları

Bulut Teknolojisinde verileriniz sanal sunucu üzerinde bulundugunda veri ihitiyacınızda internet erişimine ihtiyacınız olacak. İnternetin olmadıgı bir yerde keske diskini getirseydim diyebilirsiniz. Ayrıca verilerinize ulaşmak için kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapmanız gerekiyor. Şifreniz baska kişiler tarafından elegeçirilebilir.  Bunu önlemek için şifrelerinizin kuvvetli belirlenmesini tavsiye ederiz.  Dünyaca bilinen ücretli ve ücretsiz bulut paketleri vereleri  İcloud, Google Drive, Dropbox, Yadex.Disk şeklinde sıralayabiliriz. Bunların dısında kendinize bulut sunucu kiralayıp sadece size hizmet veren bir hizmette satın alabilirsiniz. Cloud sunucu paketlerinizi kendi ihtiyac ve projelerinize göre temin edebilirsiniz. Cloud Sunucu , Bulut Sunucu yada Bulut Hosting şeklince limitlerine göre satın alabilirsiniz.