Teknolojinin Geldiği Nokta

alan adı transferAlan Adı Transfer

Alan Adı Transfer işlemi bir çok kullanıcının duydugu fakat alan adını nasıl transfer ederim ? sorusuna cevap veremedigi bir konudur. Alan adı tescil etmek ile ilgili makale paylaşmıştık. Bu işlemi bildiginizi varsayarak transfer işlemleri ile ilgili bilgi vermek istedik. Öncelikle icann kanunlarına göre tescil ettiginiz alan adlarının whois bilgilerinin dogru ve aktif kullanılan bir mail adresine ait olması gerekiyor. Transfer işlemi için onay maili whois bilgilerinde varolan sorunlu mail adresine iletiliyor. Transfer onayı vermeden alan adı transfer şifresini bilseniz bile transfer işlemi basarısız olacaktır.

Alan Adı Transfer İşlemleri

Whois bilgilerindeki mail adresi egerki aktif olmayan ve ulaşamayacagınız bir mail adresi ile biraz ugrasmanız gerekiyor. Yine icann kurallarına göre alan adının size ait oldugunu bir sekilde kanıtlamanız isteniyor. Belge ödeme bilgisi vs. gibi konularda belge göndermeniz gerekir. Buda biraz zaman ve iş gerektiren bir durum. Mail adresinde sorun yok ise söyle devam ediyoruz. Öncelike alan adının yenilenmesinden en az 60 Gün geçmiş olması gerekiyor. Bu transfer kurallarının ilk adımıdır. Eger alan adı tescil tarihinden 60 gün geçtiyse tescil işlemi yaptıgını firmadan alan adı transfer şifresinin alınması gerekiyor. Tranfer şifresinin alınması yetmiyor. Whois bilgilerinde Durum Bilgisi dedigimiz alana dikkat etmelisiniz. Burada clientTransferProhibited diye bir ibare varsa domain transfer kilidinin kapalı oldugu anlamına geliyor. Bu durumda transfer işlemi basarısız olacaktır.

Tescil firmanızdan  domain transfer kilitinin açılmasnı talep edin. Bunu neden ekliyoruz ? Bir çok kişi buna çalıştıgınız yerden destek aldıgınız kişiler dahil buna dikkat etmeyebiliyor. Yada gözden kaçabiliyor. Transfer işlemini bekliyorsunuz. Sonra bir bakmıssınız bu kilit kapalı durumda. Bosuna zaman kaybetmemeniz için bunu bilmek önemli. Transfer şifresini aldınız. Kilidi açtırdınız. Artık geriye bir transfer edeceginiz yerden şifrenizi verecek işlemi başlatmak kalıyor. Transfer basladıgında whois kayıtlarındaki mail adresine transfer onay maili geliyor. Gelen maildeki linki tıklayarak gerekli onayı veriyorsunuz. Bundan sonra beklemek gerek. İşlem 3 5 saat ile 7 gün kadar sürebiliyor. Bu sürenin yerine göre değişiklik gösterdigini biliyorum. Ama inanın nedeni hakkında bizimde detaylı bilgimiz yok.

Move Serive (Move services) nedir ?

Alan adının bulundugu firma ile tasıyacagınız firma aynı domain saglayıcıyı kullanıyor olabilir. Bu durumda transfer işlemleri move service dedigimiz hesaptan hesaba aktarım yoluyla yapılıyor. Bu işlem için tranfer edeceginiz yerden kulanıcı adı ve müşteri numarası talep ediyorsunuz. Domainin bulundugu yani eski tarafa bu bilgileri verip move servis işlemi talep ediyorsunuz. Bu işlem anında gercekleşmektedir. Hesaptan hesaba domain tasıma anlamına geliyor. İşlem register değiştirmeden yapıldıgı için hemen aktif oluyor.