Teknolojinin Geldiği Nokta

WHMCS Güvenligi

WHMCS güvenligi hakkında bilgi vermek istedik. Bildiginiz üzre Whmcs panel üzerinde tüm müşteri kayıtlarını tutuyorsunuz. Müşterilerinize ait kişisel bilgiler bulunuyor. Bu bilgilerin kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmesi sizin içinde hukuksal sorunlara neden olabilir. Ayrıca müşterileriniz içinde bir çok soruna neden olabilir. Whmcs üzerinden sunucu ve hosting yönetimi yaptıgınız için sunucu ve hosting bilgileriniz dahi bulunuyor. Bu durum sizin içinde çok ciddi sorunlar yaratabilir. İtibar kaybından daha büyük sorunlar oluşabilir. Öncelikle Whmcs sisteminin bulundugu sunucu bilgilerini kimseyle paylaşılmamasını ve whmcs yedeklemesini kesinlikle ayrı bir alana alınmasını tavsiye ediyoruz. Gelelim Whmcs güvenlik ayarları nasıl yapılır kısmına.

Sunucunuzda web sitenizin ana dizininde bulunan configuration.php dosyasında kritik alanlarla ilgili parametreler bulunuyor. İlk güvenlik ayarlarını buradan yapmanız gerekiyor.

WHMCS Downloads Klasörü

configuration.php içerisine ilgili alttaki kodu ekliyoruz. Ve Kodda belirttiginiz klasör dizinine download klasörünü tasıyorsunuz.

$downloads_dir = “/home/username/downloads/”;

Whmcs Cache Klasörü

configuration.php içerisine ilgili alttaki kodu ekliyoruz. Ve Kodda belirttiginiz klasör dizinine templates_c klasörünü tasıyorsunuz.

$templates_compiledir = “/home/username/templates_c/”;

Whmcs Admin Klasörü

configuration.php içerisine ilgili alttaki kodu ekliyoruz. Ve Kodda belirttiginiz klasör dizinine admin klasörünü tasıyorsunuz.

$customadminpath = “/etc/admin”;

WHMCS Güvenligi için İp Kısıtlaması

public_htm dizinindeki .htaccess dosyanıza aşagıdaki kodları ekleyip panele erişim için gerekli ip adreslerini kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

order deny,allow
allow from 10.10.10.10
allow from 11.11.11.11
deny from all

Panel Üzerinden Sistem Güvenligi

Whmcs admin paneline giriş yaptıktan sonra Yardım  bölümün Sağlık ve Gücellemeler kısmından yapılması gereken önlem ve güncellemleri görebiliyorsunuz. Bu kısımdan da ekstra güvenli ve whmcs güncellemeleriyle ilgili bilgi alabilirsiniz. Whmcs tema uyumunuza göre sistemi herzaman güncel tutmanız ve güncel php versiyonunu kullanmanız yapmanız gereken en önemli önlemlerden olmalıdır.

whmcs güvenligi

Whmcs Otomatik Yedekleme

Whmcs veritabanını otomatik yedekleyebilirsiniz. Kurulum segmesinden Diger ayarlar kısmında Veritabanı Yedekleri kısmına girelim.

whmcs güvenligiVeri tabanı tüm WHMCS verisinin saklandıgı yerdir ve bu yüzden çok önemlidir. Dolayısıyla düzenli olarak yedeklerini almanız önerilir. Günlük zamanlanmış görevi kullanarak veritabanı yedegi almanın 2 çözümü vardır. Veritabanı yedegini e-posta adresinze gönderebilirsiniz. Digeri ise FTP alanı kullanabilirsiniz. Aşagıdaki resimdeki boş alanları yapılandırıp whmcs security ayarlarınızı tamamlayabilirsiniz.

whmcs güvenligi