Teknolojinin Geldiği Nokta

Genel

Bulut Bilişim Nedir ? Cloud Computing ?

Bulut Bilisim

Bulut Bilişim ingilizce adıyla  Cloud Computing günümüzün parlayan teknolojisidir. Nedir bu bulut bilişim ? İsmi tam olarak nereden türetilmiş hala bilmiyoruz. Fikir yürüterek açıklamak gerekirse internet ortamına çıkabilen sunucu , bilgisayar ve buna benzer tüm cihazların istenildigi zaman ulaşılabilir olması ve tüm kullanıcılar arasında veri ve kaynakların paylaştırılabilmesini sağlayan bilişim hizmetlerinin genel adı diyebiliriz. Bulut Bilişim içerisine bir çok hizmet girmektedir. Sizlerin duydugu bulut hosting , bulut sunucu , bulut santral vb. bir çok hizmet bulut bilişim içerisinde bulunan ve sunulan hizmetler arasındadır. Bulut bilişim üç kategoride hizmet sunmaktadır. Bunlar SaaS, PaaS, IaaS olarak isimlendirilmiş. Nedir bu terimler birlikte inceliyelim.

SaaS (Software as a Service)

Hizmet olarak yazılım (SaaS) anlamına gelmektedir. Yani kullanıcılar yazılım hizmetlerini bulut platformu üzerinden kullanırlar. İnternetin oldugu ortamdan kullanıcılar bulut platformundaki yazılımlara bağlanır ve  kullanabilir. Örnek vermek gerekirse E-posta, takvim ve ofis araçları (örn. Microsoft Office 365) buna çok iyi bir örnek olacaktır.  Hepimiz Outlook , Hotmail , Gmail yada Yahoo mail hizmetlerini kullanıyoruz. Bunlar ücretsiz diyebilirsiniz. Evet ama işte bunlar SaaS türüne girmektedir.  Office 365 bunun ücretli halidir. Yani sağlayıcı SaaS servisindeki hizmetini kendi bünyesinde barındırır ve bizler hiç bir yazılım kullanmadan web tarayıcı yardımıyla sadece kiraladıgımız yazılıma bağlanıp kullanırız. SaaS platformundaki hizmetler genelde düşük maliyetli ve avantajlı bulut teknoloji ürünleridir.

PaaS (Platform as a Service)

Platform hizmeti anlamına gelmektedir. Uygulama geliştiricilere donanım ve yazılım katmanları sunarak projelerini geliştirme imkanı sağlar. Bu hizmet sistem yönetimi , uygulamalarınız için platform hazırlama , veri tabanı vb. hizmetleri sizin için saglar. Siz sadece uygulama geliştirme dedigimiz işlerle ugraşırsınız. Örnegin php kodlama işlemi yapıyorsunuz. php kodlarınızın çalışması için bir web servisine ve veri tabanı servisine ihtiyacınız var. İşte burada PaaS platformu devreye girer kiraladıgınız PaaS platformu web servisi ve veritabanı işlemlerini sizin için hazır hale getirir. Siz sadece programlama işlemiyle ugrasırsınız. Ve Projeniz için çalışma ortamı kurmak için uğrasmazsınız.

IaaS (Infrastructure as a Service)

Alt yapı hizmeti anlamına gelmektedir. Siz kullacılara tüm işlemleriniz için temel servisi sağlar. Basitçe sizlere bulut sunucu hizmeti sağlamaktadır. Hypervisior dedigimiz ana makinalar özel yazılımlar yardımıyla sizlerin ihtiyaclarına göre bölümlendirilebilir. Size özel kaynaklar tahsis edilebilir. Bu sekilde dilediginiz limitlerde bir sanal ortam sağlayabilirsiniz. Sunucu kaynak yönetimi oldukça esnektir. Projeniz için kaynak ihtiyacının arttıgı bir dönemde upgrade işlemi yaparak sunucu kaynaklarını (ram , disk , cpu vb.) arttırabilirsiniz. Performans gerektirmeyen bir dönemde ise donanım ortamınızı dilediginiz gibi küçültebilirsiniz. Yani kiraladıgınız kaynakları bulut bilişim sayesinde arttırabilir yada azaltabilirsiniz. IaaS yapısında cluster dedigimiz yapı kullanılır. Bir çok ana sunucu tek bir sunucu gibi davranır. Cluster hizmeti ile problem minimize edilir ve sunucu performans maksimum seviyeye çıkarılmış olur. Tabi en önemlilerinden birisi herkes bütçesine göre ucuz sunucu sahibi olabilir.

Bulut Bilişim

Bulut Bilişim