Teknolojinin Geldiği Nokta

sanal sunucuSanal Sunucu Nedir?

Sanal Sunucu hakkında bilgi vermeye çalışalım. Son dönemlerde gitgide artmakta olan striptler ve yazılımlarla beraber, farklı sistemlere gereksinim duyulmaktadır.  Standart hosting paketleri, çok yoğun trafiği olan sitelerin gereksinimlerini karşılayamamaktadır. Tam da bu noktada sanal sunucular devreye girip gerekli hizmeti sağlarlar.

Paylaşımsız sunucular, diğer adıyla VDS (Virtual Dedicated Server)’ ler, en az iki işletim sistemini en yüksek faaliyet gücüyle birbirinden bağımsız şekilde bir arada tutan sistemlerdir. Sanal sunucularsa, başka bir deyişle VPS (Virtual Private Server)’ ler, her biri, diğerlerinden bağımsız birer dedicated sunucu olarak faaliyet gösterir. Disk alanları, IP adresleri, hafızaları, uygulamaları ve konfigürasyon dosyaları kendilerine özeldir. Bunların hepsi dedicated adındaki fiziksel sunucuda toplanmıştır. Aynı sunucuya bağlı olmalarından kaynaklı olarak ağır online oyunlar ve uygulamalar kullanıldığında ciddi problemler meydana gelebilir. Ama sistemdeki işleyişleri normalden farklı değildir.

VPS’ler herhangi bir fiziksel sunucu içerisinde sanallaştırma yapılarak üretilmekte olan ve aslında fiziksel varlığı bulunmayan sunucu çeşitleridir. VPS’lerin disk kapasiteleri, işletim sistemleri, bellek miktarları ve cpu kullanımları ayarlanabilmektedir. VDS’lere, yani paylaşımsız sunuculara göre ekonomik oldukları için daha sık tercih edilirler. Kontrol panellerinde, web sitelerin barındırılmasında, radyo yayınlarının yapılmasında ve farklı web yazılımlarının birlikte tutulmasında Kullanılabilir. Bu gibi işler fonksiyonel olduklarından küçük ya da orta ölçekteki işletmeler için, sanal sunucu kullanılabilirliği yüksektir.

Sanal Sunucu Faydaları

Mesela fiziksel sunucunuz dâhilinde 10 GB ram varsa, bunu kullanarak 1’er GB ram ile 10 sanal sunucu kurulabilirsiniz. Bunların dedicaded sunuculardan tek farkları, performans kaybı yaşamalarıdır. Eğer beklentiniz yüksek performans değilse, sanal sunucuları tercih edebilirsiniz. Ama sizin ya da işletmenizin daha çok yüksek performansa ihtiyacınız varsa paylaşımsız sunucular kullanmanız gerekir.

Sıradan web hostingler için sunucuda bulunan herhangi bir web sitesi tarafından sunucu üzerinde yüksek tüketim gerçekleştirebilir. Bu durumda siteniz yavaşlar ya da bütünüyle kapanır. Ama VPS sunucuları için bu olay mümkün değildir. Çünkü bütün sunucular ayrı bir sunucu gibi çalışmaktadır. Hiçbiri diğerinden etkilenmez. Sanallaştırma, donanımdaki bağımlılığı ortadan kaldırdığı için son derece önemlidir. Bu nedenle VPS’lerin taşınma olayları da, çalışır durumda olduklarında bile, çok kolay gerçekleşir.

VPS’lerin başka bir avantajı seri bir şekilde devreye girebilmesidir. Gereksinime göre farklı işletim sistemleri ve yazılımlar içeren VPS şablonu kullanılabilir. Bunların optimize edilmesi ve bunlarla birlikte yeni VPS sunucular meydana getirilmesi sadece dakikalar alacaktır.

Sanal sunucuların kullanımı, paylaşılan web hostingler ve dedicated sunucular arasında çok iyi bir geçiş süreci olabilir. Eğer kendinizi gerçek bir sunucuyu yönetebilme fikrine hazır hissediyorsanız, herhangi bir web hosting sağlayıcı şirkete sanal sunucu talebinde bulunabilirsiniz.

Eğer kullandığınız bir VPS sisteminiz varsa kontrol tamamen sizdedir. Ne başka bir kullanıcı, ne de bir müşteri, sisteminizdeki bilgilere erişebilir. Sunucu sizin kontrolünüzde olduğu için, dosya erişimi fonksiyonu da yalnızca sizin elinizde olacaktır. Çünkü sanal sunucu, son derece güvenli bir sistemdir.