Teknolojinin Geldiği Nokta

Egitim

Linux Plesk Panel Portunu Değiştirme

Linux Plesk Panel Portunu Değiştirme

Linux Plesk Panel Portunu Değiştirme işlemi sunucu güvenligini azda olsa arttıracaktır. Brute force denilen kullanıcı adı şifre deneme gibi saldırıların önüne geçmektedir. Linux Plesk Panel Portunu Değiştirme işlemi plesk panel config ayarlarının tutuldugu plesk.conf dosyasından yapılmaktadır. Linux pelsk kurulumunda default olarak web panel portu 8443 ve 8880 olarak gelmektedir.

1- SSH yada farklı bir yazılım ile linux sunucunuza baglantı sagladıktan sonra  aşagıdaki dosyayı nano editor ile açıyoruz.

2- CTRL +W kombinasyonu ile nano ile açtıgınız dosyalar içerisinde arama yapabilirsiniz. CTRL +W ardından aramak istediginiz kelime yazıyorsunuz. Enter dediginizde arama yapacak ve sizin direk ilgili kelimenin bulundugu satıra götürecektir. Plesk port değiştirme yapacagımız için biz arama kısmına 8880 ve 8443 yazıp arama yapıyoruz. Değişikligimizi yaparak CTRL +X ve Y tusları ile dosyamızı kaydediyoruz.

Not: Plesk panel üzerindeki (Apache, POP, SMTP, mySQL, ProFTPd, BIND) gibi servisler default olarak 21, 22, 23, 25, 53, 80, 110, 443 portlarını kullanıyor. Değişikligi aynı servis portlarıyla çakıştırmamanızı öneririz.

Linux Plesk Panel Portunu Değiştirme

3- Linux sunucunuzda firewall servisi plesk portuna verdiginiz yeni portu kapalı tutuyor olabilir. Biz işimizi garantiye alalım ve ilgili portları aşagıdaki komutlarla açalım.

iptables -I INPUT -p tcp –dport yeni port numarası -j ACCEPT

 

iptables -I INPUT -p udp–dport yeni port numarası -j ACCEPT

 

Daha sonra işlemin tamamlanması için plesk ve firewall servisini restart edebilirsiniz. Dilerseniz reboot komutu ile sunucu restart işlemi yapabilirsiniz. Plesk restart komutu;

/etc/init.d/psa restart