Teknolojinin Geldiği Nokta

Genel

Directadmin SSL Sertifikası Kurulumu

Directadmin SSL Sertifikası Kurulumu ve SNİ Aktif Etme

Directadmin SSL Sertifikası Kurulumu nasıl yapılır ? Sni aktif etmek neden gerekiyor ? Konularında bilgi vermek istedik. Öncelikle Directadmin sni nedir ? Bundan bahsedelim. SSL yüklemek istediginiz web sitelerinde özel ip ataması gerekiyordu. Özel ip adresinden web yayını yapmayan hosting hesaplarına SSL kurulumu yapılamıyordu. Linux sunucu kiraladıgınızı düşünürsek Directadmin SSL kurulumu yapcagınız hosting hesapları için ekstra ip adresi atamanız gerekiyor. Buda sizler için ekstra maliyet anlamına geliyor. Bütün dünyanın ipv4 sıkıntısı çektigi su günlerde imdadımıza sni servisi yetişiyor. Sni aktif ettiginiz linux directadmin yüklü sunucularda SSL kurulumu için web sitelere özel ip vermenize gerek kalmıyor. Shared ip adresi dedigimiz paylaşımlı ip adreslerinden web yayını yapan hostinglere de SSL kurulumu yapabiliryorsunuz.

Directadmin Sunucuda SNİ aktif etmek;

1- Yapmanız gereken directadmin.conf dosyasını açmak.

nano /usr/local/directadmin/conf/directadmin.conf

2- En alt satıra yada farklı bir satıra aşagıdaki parametreyi ekleyin ve CTRL +X ardından Y tuşları ile directadmin.conf dosyasında yaptıgınız değişikligi kaydediyorsunuz.

enable_ssl_sni=1

Ekran Görüntüsü;

Directadmin sni

3- Son olarak Directadmin servisini restart etmeniz gerekiyor.

/etc/init.d/directadmin restart

Ekran Görüntüsü;

Directadmin sni

Directadmin sni aktif etme işlemini tamamladık. Artık hosting hesaplarına özel ip atamadan SSL kurulumu yapabilirsiniz. Tabi bu işlemi yapmanız zorunlu degil. Yani ip adresi konusunda sorun yaşamıyorsanız hosting hesabına özel bir ip atayım kurulumu yapabilirsiniz.

Directadmin SSL Sertifikası Kurulumu

1- Directadmin SSL Sertifikası Kurulumu için panel üzerinden SSL Certificates kısmına giriş yapıyoruz.

Directadmin SSL Sertifikası Kurulumu

2- SSL ayarlarının ilk adımındasınız. Resimde göründügü gibi gerekli seçim ve boşlukları doldurunuz. Ardından Save dediginizde sistem belirttiginiz bilgilere göre sizlere CSR kodu dedigimiz bir kod üretecek. Bu kod ile SSL sertifikası alabilirsiniz. SSL sertifikası satın alma işleminden sonra ki adımlar için devam edelim.

Directadmin SSL Sertifikası Kurulumu

CSR Örnek Çıktısı alttaki gibi olacaktır. Bu keyi bir metin dosyasında saklayınız. SSL satın aldıktan sonra ihtiyacınız kalmayacak.

Directadmin SSL Sertifikası Kurulumu

3- SSL alımını yaptınız ve Sertifika keyini aldıgınızı düşünüyoruz. Bu keyi tekrar SSL sertifikası kısmında girdiginiz karsınıza gelen RSA Keyin mene alt kısmına yapıştırıyorsunuz ve save diyorsunuz.

Directadmin SSL Sertifikası Kurulumu

4- Sıra https dedigimiz private aktif etmeye. SSL Certificates kısmına giriş yaptıktan sonra üst kısımda gördügünüz here kısmına tıklıyoruz.

Directadmin SSL Sertifikası Kurulumu

5-  Ekranda gördügünüz Secure SSL seçimini yapıp sade demelisiniz. Ardından Use a symbolic link from private_html to publice_html kısmını seçip tekrar Save diyorsunuz.

Directadmin SSL Sertifikası Kurulumu

6-  Son olarak CA keylerini eklemelisiniz. Aksi taktirde sitenizde SSL görünsede bir çok sistem tarafından güvensiz site olarak algılanabilir. SSL Certificates kısmına giriş yapıyoruz. Alt kısımda Click Here to paste a CA Root Certificate kısmına giriyoruz.

Directadmin SSL Sertifikası Kurulumu

7- SSL satın aldıktan sonra CA Root Key‘leri size veriliyor. Bu CA ROOT Key‘lerini ekranda açılacak kısma yapıştırın ve use a CA Cert. seçili olduguna emin olun. Arından Save butonuna tıklıyoruz. İşleminiz tamamdır. SSL keylerinizde bir eksiklik vb. durum sözkonusu değilse Directadmin SSL Sertifikası kurumu işlemini başarılı olarak tamamladınız. Artık web sitenize https:// şeklinde giriş yapıp kontrol edebilrisiniz. Kesin emin olmak istiyorsanız  SSL Sorgulama 

SSL Sertifkası hakkında detaylı bilgi için önceki yazımız olan SSL Sertifikası nedir okuyabilirsiniz.