Teknolojinin Geldiği Nokta

Egitim

Directadmin SSL kurulumu

Directadmin SSL kurulumu

Directadmin SSL kurulumu hakkında resimli bir nalatım yapmak istedik. Aşagıdaki adımları inceleyerek SSL kurulumunuzu basarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Kuruluma geçmeden önce sunucu yöneten arkadaşlarımız için kısa bir bilgi vermemiz gerekiyor. Directadmin SSL kurulumu için ssl’in kurulacagı hostingin özel ip adresine sahip olması gerekiyor. Fakat bazı durumlar için paylaşlı ortamlarda her siteye özel ip vermek ip tahsisi için zor ve ekstra maliyet gerekliriyor.  Directadmin share ip sni özelligi ile paylaşımlı iplerden yayın yapan tüm hostinglere SSL kurulabiliyor. Bu özellik default directadmin kuurlumunda kapalı geliyor. Açmak için aşagıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

nano /usr/local/directadmin/conf/directadmin.conf  dosyasını açtıktan sonra

enable_ssl_sni=0 parametresini

enable_ssl_sni=1 olarak değiştiriyoruz ve directadmini restart ediyoruz.

/etc/init.d/directadmin restart

Şimdi shared ip sni özelligini açtık diledigimiz siteye özel ip atamadan directadmin ssl kurulumuna geçebiliriz.

SSL Kurlumu

İlk olarak SSL yetkisinin açık olup olmadıgına bakmalıyız. Yetki yok ise gerekli yetkisi vermemiz gerekiyor. İlgili hosting içerisine girmeden Kullanıcı değiştir kısmından yetki ayarlarını açıyoruz.  Sayfanın alt kısımlarında bulunan SSL Giriş kısmını işaretleyip kaydediyoruz.

directadmin ssl kurulumu

directadmin ssl kurulumu

Ardından ssl kurulacak host içerisine girdigimizde Advances Features kısmından SSL Sertifiları bölümüne girelim.

directadmin ssl kurulumu

Şimdi SSL key oluşturmak için önce gerekli biglileri dolduracagız.  Sertifika Talebi Oluştur kısmını seçip gerekli biglileri doldurmanız gerekiyor.

iki harfli ülke kodunu büyük harfle resimdeki gibi yazmanız gerekiyor. Diğer önemli konu Ortak İsim yazan yere SSL hangi sitede çalısacaksa o şekilde olmalı. Burası default olarak www.domainadiniz.com gibi gelecektir. Sadece subdomain için kurulum yapacagınız zaman burayı ona göre değiştirmelisiniz. Gerekli yerleri doldurdugunuzda ve kaydettiginizde directadmin aşagıdaki gibi bir key oluşturacaktır. Bu keyi bir yere kaydelisiniz. Burada aldıgınız key ile SSL sertifika talebinde bulunacaksınız. Bu keyin adı CSR olarak geçmektedir.

directadmin ssl kurulumu

CSR key ile SSL talebinizi SSL tahsis ettiginiz kurumdan tamamlıyorsunuz. Şimdi SSL i directadmine tanımlayıp işlemi bitirme kısmına gelelim. İşlemleri tamamladıgınızda SSL firması size bir ader sertifika key ve CA key verecektir. Ana ekrandan SSL Sertfiikaları kısmına girdiginiz ekranda RSA Key dedigimiz bir SSL keyi göreceksiniz. Aldıgınız Sertifika Keyini RSA nın hemen altına yapıştırıp kaydetmelisiniz. Görseller alttaki gibidir.

directadmin ssl kurulumu

directadmin ssl kurulumu

Şimdi CS Key leri kaydetme kısmına geldik. SSL Sertifikaları kısmında alt ksıımda CA Root Sertifikası yapıştırmak için buraya tıklayın kısmına giriyoruz.directadmin ssl kurulumu

SSL firmasının size gönderdigi CS Keyleri buraya yapıltırıyoruz. Üst kısımdan Bir CS Sert. kullanın. kısmını işaretleyip kaydet diyoruz.

directadmin ssl kurulumu

SSL Web Server Ayarları

Keylerimiz tamam şimdi Web server SSL aktif etme işlemini tamamlayalım. SSL Sertifikaları ksımında üstte  SSL şuanda pasifleştirildi domain için.  Aktive edebilirsiniz buraya. kısmına giriyoruz.

directadmin ssl kurulumu

Açılan ekranda Güvenli SSL ksımını seçip kaydet ile devam ediyoruz.

Prive_html den public_html e sembolik bir link kullan – http ve https de aynı veriye izin verir kısmını seçip kaydediyoruz. Directadmin ssl kurulum işlemini tammalamış oldunuz. Şimdi sitenizi ssl check website lerinden kontrol edebilirsiniz. https:// ile tarayıcınızdan kontrol edebilirsiniz.