Cpanel Giriş
Cpanel Giriş
Cpanel Giriş işlemleri ile ilgili detaylı bilgi vermek istedik. Öncelikle cpanel nedir, ne işe yarar, cpanel hangi amaçla kullanılır bunlardan bahsetmek isteriz. Konu bazı arkadaşlarımız basit geliyor olabilir. Fakat cpanel giriş işlemini herkez ezbere bilmek zorunda değil. Cpanele nasıl giriş yaparım, cpanel giriş portu gibi konularda bilgilendirme yapmak istedik.
Cpanel Giriş için iki yöntem vardır
Evrensel bir hosting yönetim paneli olan WHM panel tüm hosting saglayıcıları, veri merkezleri ve son kullanıcılar tarafından kullanılıyor. En çok kullanılan web hosting yönetim paneli olarak Cpanel ilk sıradadır. Cpanel giriş işlemlerinde iki farklı yöntem vardır. İlki hosting sahibi olan son kullanıcı dedigimi whm hesabı ile giriştir. İkincisi ise sunucu sahibi yani root dedigimiz yetkili ve tüm hesapları yönetebilen kullanıcı ve Reseller (Bayi) dedigimiz yetkiye sahip kullanıcı girişidir. Cpanel’in diger bir adıda WHM paneldir. Karşınıza WHM panel diye geldiginde şaşırmamanız yada farklı zannetmemeniz için ikisininde aslında aynı oldugu bilgisiyle başlayalım. Cpanel hosting girişi olarak, Admin girişi ise WHM olarak bilinmektedir.
Hosting hesapları için Cpanel Giriş işlemi;
Hosting , Web Hosting yada Barındırma hizmeti olarak satılmaktadır. Bu hizmetleri alan kullanıcılar hesaplarında genelde 1 domain barındırabilir. Eger böyle bir hizmet alıyorsanız WHM Panel giriş için aşagıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
Hosting Cpanel Giriş;
1- Sunucu ip adresiniz yada domain adınızın sonuna /cpanel yazarak whm panele giriş yapabilirsiniz.
Örnek;
192.168.1.100/cpanel
yada
www.domainadınız.com/cpanel
2- Sunucu ip adresiniz yada domain adınızın sonuna :2082 yazarak whm panele giriş yapabilirsiniz.
Örnek;
192.168.1.100:2082
yada
www.domainadınız.com:2082
Reseller ve Root hesapları için Cpanel giriş işlemi;
Bu giriş işlemi için en azından Reseller yada sanal sunucu, VDS, VPS yada Dedicated Sunucu Kiralama hizmeti alıyor olmanız gerekiyor. Bu tarz yetkili girişi ile bir çok hosting hesabına mudahale edebiliyorsunuz. Giriş yaptıgınız kullanıcı Cpanel üzerinden yetkili oldugundan giriş portu farklıdır. Reseller veya root girişi için 2086 portunu kullanmanız gerekiyor.
Reseller yada Root WHM/Cpanel Girişi;
1- Sunucu ip adresiniz yada domain adınızın sonuna :2086 yazarak whm panele giriş yapabilirsiniz.
Örnek;
192.168.1.100:2086
yada
www.domainadınız.com:2086
Cpanel giriş bilgileri nereden alınır ?
Öncelikle Web Hosting, Cloud Sunucu Kiralama , Dedicated Sunucu Kiralama, Reseller Hosting, VDS, VPS vb. hizmeti satın alma yapmış olmalısınız. Ardından firma yada kişi hizmet ödeme işlemlerinizi tamamladığınızda kayıtlı mail adresine barındırma hizmet bilgileriniz göndermektedir. Bu işlemler hosting sağlayıcı firmanın web sayfası üzerinden yapıldıgı için üyelik açmış olmanız gerekiyor. Üyelik bilgilerinde belirttiginiz yetkili mail adresine kiraladıgınız sunucu yada hosting bilgileri gönderilmektedir. Eger E-posta adresinizde hata varsa bu bilgiler size ulaşmayacaktır. Bu durumda host hizmeti aldıgınız firma ile iletişime geçebilirsiniz. Çaışacagınız hosting firmalarının hepsi web hosting yönetimi için Cpanel kullanmıyor olabilir. Bunun yerine Plesk Panel yada Directadmin dedigimiz diger populer panellerle karşılabilirsiniz.