Teknolojinin Geldiği Nokta

Hosting Makaleleri

CageFS Nedir ? CageFS Kullanımı Resimli Anlatım

CageFS Nedir ?

CageFS nedir ? ve CageFS kullanımı hakkında  bilgi vermek istedik. CageFS, sanallaştırılmış bir dosya sistemi ve her kullanıcının kendi kafesinde bulunması için bir dizi araçtır. CageFS kafesine dahil ettiginiz kullanıcılar kendi web root dizinleri dısındaki hiç bir bölüme müdahale edemezler. Web sayfalarındaki açıklardan faydalanarak yada basit şifreler yüzünden hack olayları her geçen gün artmaktadır. Bu gibi bir durumda eger sunucu güvenlik öncelemleriniz yeterli degilse gelişmiş bir shell ise sunucu komple hacklenebiliyor. Bu konunun önüne geçebilmek için CageFS yazılımı devreye giriyor.

Kullanıcıları Cagefs’e dahil ediyorsunuz ve herkez bir nevi kendinden sorunlu oluyor. Her müşterinin, tüm sistem dosyaları, araçları vb. ile tamamen kendi işlevlerine sahip CageFS’ine sahip olacaklar. Buda sizlere güvenli bir sunucu ortamı sağlamış olacaktır.

CageFS’in faydaları şunlardır:

• Yalnızca güvenli ikili dosyalar kullanıcı tarafından kullanılabilir
• Kullanıcı diğer kullanıcıları görmez ve sunucudaki diğer kullanıcıların ve bunların kullanıcı adlarının varlığını saptamanın imkânı yoktur.
• Kullanıcı, Apache yapılandırma dosyaları gibi sunucu yapılandırma dosyalarını göremez.
• Kullanıcıların / proc dosya sistemi hakkında sınırlı görüşleri olur ve diğer ‘kullanıcı süreçlerini göremezsiniz.

Aynı zamanda, kullanıcının ortamı tamamen işlevsel olacak ve kullanıcı hiçbir şekilde kısıtlanmış hissetmeyecektir. Kullanıcının komut dosyalarına herhangi bir ayarlama yapılması gerekmiyor.

CageFS Kullanımı Resimli Anlatım

1-  CageFS kullanımıda oldukça basittir. Bir kaç tıklama ise kullanıcıları CageFS’e dahil ederek sunucu ve diger kullanıcıların güvenlik derecesini arttırabilirsiniz. Web panelinizden Cloudlinux CageFS User Manager kısmına girelim.

cagefs nedir2- Bu kısımda kullanıcılarınızı CageFS dahil edebilirsiniz. CageFS ozelligi ilk kurulumda standart olarak tum kullanicilar icin disabled konumunda bulunur.  Aynı sekilde kafesten çıkarabilirsiniz. İşlem yaptıgınızda Update CageFS Skeleton demeniz gerekebilir. Cloudlinux ile birlikte gelen bu özellik sizleri bir çok dertten kurtarcaga benziyor. Enable kısmındaki kullanıcılar kafese dahil edilenler anlamına geliyor. Kullanicilari tasimak icin Ok simgelerini kullanarak aktarım yapabiliyorsunuz.

cagefs nedir

Sonuç

Kısacası CageFS web site hacklemelinden dogacak sonuçlardan sizleri korumaktadır. CloudLinux ile gelen web arayüzü sayesinde yönetimide oldukça kolaydır. Umuyoruz ki CageFS nedir ? sorusuna cevap verebilmisizdir.