Teknolojinin Geldiği Nokta

Hosting Makaleleri

Php ve Mysqlde Türkçe Karakter Sorunu ve Çözümü

Php ve Mysqlde Türkçe Karakter Sorunu ve Çözümü

Php ve Mysqlde Türkçe Karakter Sorunu ve Çözümü için doğru yerdesiniz. Makelemizde Php ve Mysql’de Türkçe Karakter Sorunu ve Çözümü hakkında detaylı bilgi vemeyi amaçladık. Web sayfalarınızı hazırlarken karakter seti oluşturuyoruz. Karakter setleri hakkında bilgi sahibi olursanı türkçe karakter sorunu yasama olasılıgınız sıfıra inecektir. Krakter setleri standarlaşmış durumdadır. Krakter kodlamalarını buradan inceleyebilrisiniz. İncelemenizin ardından web sayfanızda kullanacagınız karakter setine karar vermeniz gerekiyor. ISO-8859, MS-Windows ve Unicode karakter setleri en fazla kullanılan kodlamalardandır.

Örnek vermek gerekirse ISO-8859 karakter kodlamasında ISO-8859-9 (Latin5) karakter seti olarak geçer. Mysql baglantısı kurup phpmyadminde gördügünüz latin5 aslında karakter setinde ISO-8859-9 olarak gecer.  ISO-8859-1 (Latin1) ISO-8859-1 ise Latin1 ‘dir. Latin 1 karakter seti Fransızca, İngilizce, İspanyolca gibi dillere destek verir.  Türkçe desteği ancak 9. bölümde ISO-8859-9 (Latin5) karakter setiyle gelmiştir

 

Türkçe diline destek veren karakter setlerinden en çok kullanılanları; ISO-8859-9 (latin5) Windows-1254 ve UTF-8’dir. UTF-8 ‘i hepimiz duymuşuzdur. UTF-8  nedir ? Utf-8 çoklu dil desteği olan bir karakter setidir. Yani Türkçe’nin yanında örneğin ingilizce’ye de destek vermektedir. Diğer karakter setlerinden olan farkı daha çok dile destek verdiği için dosya büyüklükleri biraz daha fazla olabilmektedir.

Web sitesi yapımına baslamadan önce Türkçe karakter sorunu ile karşılaşmamak için ne yapmamız gerekiyor ?

Web ssitenizi oluşturmaya başlamadan önce açık kaynak kodlu bir yazılım olan Notepad++ programını kurmanızı öneriyorum. Bu programı kullanarak sitemizin tüm karakterlerinizin bozulmasına neden olabilen UTF-8 BOM (Byte Order Mark) problemini ortadan kaldırabilirsiniz. Html ve php dosyalarımızı yazarken karakter setini UTF-8 kullanmak ne işe yarar ?  UTF-8  ile her ülkeden ve dilden kullacılarının sitemizi ziyaret ederken karakter sorunları ile karşılaşmamasını sağlamış olursunuz.

Sitenizi oluşturmaya, html ve php kodlarınızı yazmaya başlamadan önce Notepad++’ı açıp Format menüsünden UTF-8 without BOM‘u seçin. Ve dosyalarınızı utf8 formatını kullanarak yazın. Notepad++’ın Settings>Preferences>New Document bölümünden de her yeni dosya oluştururken dosya formatının otomatik olarak utf-8 without bom olmasını sağlayabiliriz.

Tükrçe karakter sorunu için ilk yapmanız gereken

Html yada php kodlarınızı yazmaya başlayabilirsiniz. HTML ile de sayfanızın karakter setini UTF-8 olarak ayarlamanız gerekiyor. Etiketlerinin arasına yerleştireceğiniz aşağıdaki kod ile bu işlemi yapabilirsiniz.

<meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=utf-8″ />

Mysql Veritabanıoluştururken Karşılaştırma bölümünden utf8_turkish_ci yi seçmenizi öneriyorum. Böylelikle MySQL’de oluşturacağınız tüm tablo ve alanlar utf8 kodlamasına göre oluşturulacaktır.

Php ve Mysqlde Türkçe Karakter Sorunu ve Çözümü

Artık MySQL’den veri girişi yaptığınızda Türkçe karakter problemi olmadan verilerinizi görebiliyor olmalısınız.

Mysql baglantısı ile türkçe karakter sorunu çözümü

PHP kodlarıyla MySQL’e bağlanırken yapmamız gereken bir şey daha var. SET NAMES utf8 kodunu çalıştırmak. Bu işlemi aşagıdaki gibi yapabilirsiniz.

<php?
php mysql_connect(“localhost”,”username”,”password”);
mysql_select_db(“databasename”);
mysql_query(“SET NAMES UTF8”);
?>

Bunları yaptıktan sonra Türkçe karakter problemiyle karşılaşmamanız gerekiyor…