Sunucu Nedir ?
Sunucu nedir diye soruldugunda genel kesim tv programı sunan kişi olarak söyleyecektir. Sunucu nedir ? Sorusunun bilişimde de bir anlamı var. Sunucu basit olarak kullandıgınız kasalı bilgisayarın çok daha yüksek kapasiteli olanıdır. Yada kullandıgınız bilgisayarların parcalarının daha uzun sure ve yogun çalışma temposuna uygun olarak çalışacak şekilde üretininden olusan bilgisayarlara denir. Daha teknik olarak anlatmak gerekirse IT tabanını oluşturan en küçük bileşenlerden biridir. Peki ama tam olarak sunucu nedir ? Sunucu ne işe yarar ?
Sunucu bi ağdaki tüm kaynaklara erişim trafigini yöneten bir bilgisayar yada yazılımıdır. Basit olarak istemci yada son kullanıcının isteklerine yanıt veren elektronik devrenin bütünüdür. Sunucu kelimesinin köken olarak 20. yüzyılın ortalarına dayanmaktadır. Bekleme sıralarıyla ilgili matematiksel bir çalışma olan sıralandırma teorisinden türetilmiştir. Sunucu kelimesi bilişim dünyasına internetin kurucusu olarak tabir edilen ARPANET’E ait makalelerde rastlanmıştır. İnternet ortamındaki milyarlarca web sitesi sunucu dedigimiz bilgisayarlarda çalışmaktadır. Sunucu hizmetleri veri merkezi dedigimiz bilgisayaların toplu olarak tutuldugu yüksek network kapasitesi sahip ortamlarda 24 saat çalışmaktadır. Sunucu üretimlerinde dedigimiz gibi uzun sureli ve yüksel performans verebilmesi için üretilmektedir. Veri kermezlerinde uptime dedigimiz yani açık kapma süresi 5 6 yıl olan sunucular görebiliyoruz. IT alt yapısınında temeli online kalma suresidir.
Sunucu ne işe yarar ?
Sunuculardaki herhangi bir hata kullanılan platformda ag kullanıcılarının ve şirketlerin büyük sorunlar yasamasına neden olur. Sunucular duruma göre Dedicated dedigimiz kiralık sunucu yada kendi bünyenizde de barındırılabilir. Kiralık sunucular birbirinden çok farklı amaçlar için kullanılabilir. Örnegin Web sunucuları birden çok web sitesini host eder. Host etmek ne demek ? Yani barındırma hizmeti olarak anılmaktadır. Uygulama sunucuları , kişi yada kurumların uygulamalarını telefon tablet yada bilgisayarlarına yüklemeden kullanmalarına olanak saglamaktadır. Dosya paylaşım sunucuları verileri diğer ag kullanıcılarıyla paylaşmak için kullanılır. Backup sunucu dedigimiz diger bir adıyla yedek sunucuları önemli verileri tutmak ve her yerden erişim saglamak için oluşturulur. Mail sunucuları mail servislerini barındırır. Ve bunu gibi bir cok kullanım amacına hitap eder.
Sunucular bukadar önemli işlem ve verileri saklayabilir. Veri önemliligine önem veren kurumların sunucu barındırma hizmeti almaları çok daha dogrudur. Cihazların hiz kapanmadıgını düşünürseniz ve süreklilik için elektrik ihtiyacında hiç aksama olmamlıdır. Sunucuların local dedigimiz ofis yada evlerde barındırılması için elektrik kesintisine karsı UPS yada jenerator sistemleri gerekmektedir. Aynı sekilde ihtiyaca göre yeterli olabilecek bir network hızı gerekir. Ayrıca sürekli çalışan bir cihaz ısınacağı için sogutmak içinde bir platform hazırlanması gerekiyor. Sorunsuz sunucu ve kesintisiz barındırma istiyorsanız maliyetli bir iş oldugunu anlamışsınızdır. Bu nedenle bir çok kişi yada şirket sunucu hizmetleri Veri Merkezi dedigimiz profesyonel ortamlarda tutmaktadır. Sunucu kiralama için bir çok şirketten hizmet alınabilir. Sunucu fiyatlarını inceleyip bütcenize göre bir server seçimi yapabilirsiniz. Bu arada server sunucu kelimesinin ingilizcesidir.
Sunucu işletim sistemleri
İşletim sistemlerinden de biraz söz edelim. Sunucular tüm işletim sistemlerini kullanabilir. Genellikle bullar Linux , Unix işletim sistemleri ve Windows Server diye tabir ettigimiz işletim sistemleridir. Bunların dısında sanalaştırma işletim sistemleri dedigimiz teknolojide bulunuyor. Bunlarla ilgili baska makalelerimizde detaylı bilgi verecegiz. Sunucu kiralama , Sunucu barındırma , Sanal sunucu fiyatları için Bursada hosting hizmetleri veren şirketimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Umarız sunucu nedir ? Sunucu ne ise yarar ? Sorularına az da olsa cevap verebilmisizdir.