Teknolojinin Geldiği Nokta

ICANN Nedir ?

ICANN nedir ? ICANN kimdir ? Sorularına cevap verelim. Tam adı İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu olarak geçmektedir.  Uluslar arası düzeyle organize olmuş ve kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. İp adresi alanı tahsisi ve protokol tanıtıcı yani Domain uzantılarının (TLD .com .net vb.) sağlandıgı kök sunucuların sistem yönetimi ve işlevlerinden  sorumludur. Domain name kayıt işlemlerini yürüten ana kurum diyebiliriz.  Resmi web siteleri https://www.icann.org/ adresinen ulaşabilirsiniz.  Domainlerinizi aldıgınız ana firmaların domain satısı yapabilmesi için bu kuruma akredite  olması yani yetkili satıcı haline gelmesi gerekmektedir.  Domain ile ilgili bir uyusmazlık marka sorunu vb. durumlarda konuya karar verecek olan kurum icann’dır. Gerekli kurumsal yazısmalar bu kurum ile yapılmaktadır. İnternet agının her geçen saniye dahada büyüdügünü düşünürsek bunu daha güvenli hale getirebilmek için İcann sürekli çalışıyor. Bu çalışmalar şeçitli kurum , devlet  ve organizasyonların bir araya gelerek aldıkları kararlarla saglanıyor.

icann nedir

ICANN’in rolü nedir?

ICANN, son kullanıcıların internet adreslerine ulaşabilmesi için gerekli tüm DNS alt yapısının kordinasyonunu ve yönetiminden sorumlu kuruluştur. İnternet’teki işlemlerde kullanılan eşsiz teknik tanıtıcıların dağıtımını ve Üst Düzey Alan İsimlerinin (.com, .info v.s.) kullanılma yetkilerinin dağıtılmasını gözlemleyerek yapar. Mail işelemleri, çalıntı içerik , istenmeyen eposta ve verilerin korunması gibi konularla ilgilenmez. ICANN, hosting firmalarına akredite veriyor. Böylece takibi ve düzenlemesi kolay sorumlı firmalar domain satısını düzenli olarak verebiliyor. ICANN nedir ? sorusuna daha detaylı bilgi almak isterseniz Türkiye ICANN ofisi’nin web sayfasını inceleyebilirsiniz.

ICANN Destek Kuruluşları

ICANN, küresel internet politikalarıyla ilgili herkesin katılabileceği bir kuruluş.  Amaç interneti daha düzenli ve güvenli bir hale getirmek. ICANN Destek Kuruluşları  üç organizasyona ayrılıyor; IP adres alanlarının tahsisini, protokol parametrelerinin belirlenmesini ve internet ana servis sağlayıcı (root server) sisteminin idaresini koordine ediyor.

IP Adresleri Destek Kuruluşu (Address Supporting Organization-ASO)
Alan Adları Destek Kuruluşu (Domain Name Supporting Organization-DNSO)
Protokol Destek Kuruluşu (Protocol Supporting Organization-PSO)

Alan Adı Haksızlıgı

Alan adınızla ilgili bir haksızlıkla karsılaşabilirsiniz. Bu durumda  www.icann.org web sitesindeki “Domain Name Despute Resolution” kısmından iletişime geçip konuyla ilgili domain sorunlarınızı aktarabilrisiniz.