CyberPanel Kurulumu
Cyberpanel kurulumu ile ilgili hazırlanmıs bir makaledir. Dilediğiniz gibi ücretsiz ve ücretli olan cyberpaneli sunucunuza kurup , hosting yönetimi için kullanabilirsiniz. Cyberpanel kurulumu oldukça basittir. Bu panelin kurulumunu sorunsuz yapabilmeniz için sunucu üzerinde yetkili olan root yada root seviyesinde yetkili olan farklı bir user ile giriş yapmıs olmalısınız.
Cyper Panel Minimum Sistem Gereksinimleri
1- İşletim sistemi olaark Centos 7 , Centos 8 , Ubuntu 18 ve Ubunbtu 20 tercih edilmelidir.
2- Python 3.x gerekmektedir.
3- Minimum 1024MB ram olması gerekiyor.
4- Minim um 10GB kullanılabilir disk tercih etmelisiniz.
CyberPanel vs CyberPanel Enterprise
Evet. Cyberpanel ücretsiz bir paneldir. Lakin tercih ederseniz ücretli enterprise versiyonuda mevcuttur. Başka bir deyişle Ücretsiz panel ile ücretli panel arasında ne var var derseniz. Söyle izah edelim. Ücretsiz Cyber panelde web servisi olarak ücretsiz litespeed versiyonu olan openlitespeed kullanılmaktadır. Ücretsiz versiyonunda herhangi bir domain limitinin olmadıgını bilmenizi isterim. Evet bu doğru. Örnegin tek sitelik bir projeniz varsa ENT versiyon kullanabilirsiniz. Ücretsiz Cyber Panel versiyonun da domain limiti yoktur ve Openlitespeed web servisi ile dilediginiz gibi kullanabilirsiniz. Cberpanel Enterprise versiyonunda web servisi olarak Litespeed gelmektedir. Sadece 1 Domain için ücretsiz oldugunu bilmenizi isterim. Eger Cyberpanel Enterprise kullanacagım ve birden fazla hosting oluşturacagım derseniz, cyberpanel lisans fiyatlarını incelemenizi tavsiye ederim.
Cyberpanel Kurulumu SSH
1. İlk olarak ssh baglantıyı yaparak root yada root yetkisinde kullanıcımız ile baglantılımı yapıyoruz. Alttaki kodu yapıştırıp kurulumu başlatıyoruz.
sh <(curl https://cyberpanel.net/install.sh || wget -O – https://cyberpanel.net/install.sh)
Kurulum basladı. İlk seçim olarak İnstall Cyberpanel olan 1 nolu secimi yapıyoruz.
2. seçim ekranında Cyberpanel free versiyon mu yoksa Ent. versiyon mu kurmak istiyorsunuz. Bunun seçimini yapıp devam ediyoruz. Biz ücretsiz versiyon kurulumu yani 1 seçenegi ile devam ediyoruz.
3. Ve kısıma geldik burada ise size “Install Full service for CyberPanel? This will include PowerDNS, Postfix and Pure-FTPd.” Full installation [Y/n]: Sorusu geliyor . Y yani Yes diyerek devam edersdeniz Full install olarak kurulumları yapacaktır.
4. kısımda Uzak mysql sunucusu için gerekli bir ayar var. Eger uzak mysql kullanmıyorsanız N no seçenegi ile devam edebilirsiniz. Aksi halde locale mysql servisi kurmayacaktır.
5. bölümde “Press Enter key to continue with latest version or Enter specific version such as: 1.9.4 , 2.0.1 , 2.0.2 …etc”
Burada özellikle su versiyondaki cyberpanel kurulsun istiyorsanız seçim yapabilirsiniz. Yada Enter ile devam edin ve enson güncel versiyon kurulumu yapılsın.
6. Bölümde CYBERPANEL admin password ile ilgili bölüm geliyor karsımıza.
d seçenegi Default şifre 1234567 olarak kalsın anlamındadır.
r secenegi Random şifre oluşturacaktır.
s secenegi Set anlamındadır ve şifreyi kendimiz belirleriz.
Burada d olarak devam ediyorum. Çünkü default şifreyi kullanacagım.
7. Bölümde “Do you wish to install Memcached process and its PHP extension?” php için memcached kurulmasını istiyorsanız Y yes olarak seçim yapabilirsiniz.
8. Bölümde “Do you wish to install Redis process and its PHP extension?” php için redis kurulmasını istiyorsanız Y yes olarak seçim yapabilirsiniz.
9. bölümde ise “Would you like to set up a WatchDog (beta) for Web service and Database service ?
The watchdog script will be automatically started up after installation and server reboot
If you want to kill the watchdog , run watchdog kill
Please type Yes or no (with capital Y, default Yes): ” şeklinde WatchDog kurmak isterseniz Yes olarak devam edebilirsiniz. Seçimimizi de yaptıktan sonra Cyberpanel kurulumu başlamış olacak. Çünkü tüm ayarlarımızı yaptık ve baska bir işlem kalmadı.
Kurulum tammalandı ve “y” seçenegi bir sunucumuza reset atıyoruz. Sunucunuz açıldığında 8090 portu üzerinden Cyberpanel login ekranına ulaşabilrisiniz. https olarak geldiginden SSL uygarısı alabilirsiniz. SSL uyarısına güven ve geç dedikten sonra altta gibi kullanıcı adı ve şifre girebileceiginiz ekran karşınıza gelecektir.
Örnegin
https://ipadresiniz:8090/