Teknolojinin Geldiği Nokta

Cpanel Memcache  Kurulumu

Cpanel Memcache Kurulumu nasıl yapılıyor diye bir sorunuz mu var ? Muhtemelen yavaş çalışan bir web sitesi ile ilgili sorunlarınız var. Web sitesi barındırma sektöründe, hız tercih ettiğimiz en önemli faktörlerden biridir. Web sitesi hızı birçok faktöre bağlı. Tabi ki, web sitesinin hızı sunucu üzerindeki eklentilere yada onunla birlikte yüklenen diğer üçüncü parti uygulamalara bağlıdır. Eklentiler dışında, esas olarak sunucu performansı önemlidir. Donanımsal performans düşüklügü olan bir sunucuda hız arttırımı için kullanacagınız diger yazılımlar pek fark yaratmayacaktır.

Sunucu Cache Yazılımları Kurma

Önbelleklemeyi etkinleştirme, bir web sunucusunu optimize etmede etkili olan faktörlerden biridir. Önbellek teknolojisi ilk yapılacak işlem diyebiliriz. Memcache, kullanılan önbellekleme yönteminin popüler bir türüdür. Memcache, dinamik web sitesi uygulamalarını hızlandırmak için açık kaynak kodlu bir önbellekleme sistemidir. Memcache‘ın düzgün bir şekilde çalışması için, memcached denilen arka plan programı gereklidir. Bu makalede Cpanel sunucudaki Memcache ve Memcahed‘in kurulum adımlarını anlatacagız. Memcache bir önbellekleme türüdür. Memcached uygulaması, Memcache’nin işleyişi için gereklidir. Bunun için cpanel sunucumuza ilk önce memcached daemon‘u kurulumu yapmalıyız.

Memcached Kurulumu

1- Yum ile memecached kurulumu yapalım.

yum install memcached

2- Memcached servisini başlatalım.

service memcached start

3- Memcached servisinde bir sorun yok ise aşagıdaki gibi bir çıktı alacaksınız.

Cpanel memcache kurulumu

Cpanel Memcache Kurulumu

Cpanel Memcache Kurulumu tamamladımtan sonra sunucu önbellekleme çalışacak ve web sayfalarınızdaki hızlanmayı test edebilir duruma geleceksiniz. Aşagıdaki adımları uygulayın ve kurulumu tamamlayın.

1- perc ile memcache kurulumu

pecl install memcache

Alternatif kurulum

1- Memcache kurulum dosyasını indirelim.

wget http://pecl.php.net/get/memcache

2- .tgz dosyasını zip’ten çıkarma komutu uygulayın. Not: İndirdiginiz dosya versiyonu güncellenmiş olabilir.

tar -zxvf memcache-3.0.8

3- Memcache dosyaları içerisine girelim.

cd memcache-3.0.8

4- phpize ile kurulumu başlatın.

phpize

Muhtemel çıktı aşagıdaki gibi olacaktır;

5- Sırası ile aşagıdaki komutları çalıştırın.

./configure

 

make

 

make install

6- Kurulum neredeyse bitti. Şimdi kullandıgınız php’ye göre php.ini dosyasına modul dosyasını göstermeniz gerekiyor. Not:php.ini dosyası sunucu durumuna göre farklı dizinlerde olabilir. “php –ini”  komutu ile php.ini dosyasının nerede oldugunu bulabilirsiniz.

echo “extension=memcache.so” >> /usr/local/lib/php.ini

7- Apache web servisini restart edelim.

service httpd restart

8- Memcached servisinin server açıldıgında açık gelmesi için

chkconfig –levels 235 memcached on

9- Son olarak memcache ve memcached php tarafından görünüyormu kontrol edebilirsiniz.

php -m | grep memcache memcache

Eger kurulumlarda atlama yapmadıysanız yada farklı bir hatayla karşılaşmadıysanız Cpanel Memcache Kurulumu başarılı olarak bitmiş olacaktır.