Teknolojinin Geldiği Nokta

Bitcoin Mining

Bitcoin mining nedir ? Bir Bitcoin nasıl çıkartılır? Bitcoin nasıl üretilir? Bitcoin madenciliği nedir? Ben de Bitcoin madenciliği yapabilir miyim? soruları geçtigimiz senelerde bitcoin fiyatında olan büyük yükselişten sonra sorulmaya başlandı. Bitcoin hakkında bilgi sahibi olan yada bitcoin işi içerisinde olan herkez etrafında kişiler tarafından bu sorulara mücadele eder oldu. Aslında temen soru su sekilde. “Ben zengin olmak istiyorum. Ama nasıl yapacagımı bilmiyorum. Nereden başlamalıyım … ? ”

Günümüzde bu soruların tek bir cevabı var. Artık çok geç yani bitcoin alıp satarak yada bitcoin mining yaparak zengin olmak için artık çok geç kaldınız. Bitcoin mining şuanda sanal saman yığınında sanal igne aramak gibi.

Konuya su sekilde bilgi vererek başlamak isteriz. Bitcoin mining ile bitcoin çıkarmak madenciligin tek amacı degildir. Bitcoin madencileri aynı zamanda Blockchain denen merkezi olmama özelliğine sahip (decentralized) hesap defterini de tutmaya yarıyor. Blockchain konusu başlı basına bir dünya oldugundan bunu kısaca anlatmak oldukça zor. Baska bir makalede Blockchain ile ilgili detaylı bilgi vermeye çalışacagız. Şimdilik bitcoin mining ile devam edelim.

Bitcoin madencileri kısaca anlatmka gerekirse Bilgisayarların işlemcilerini kullanarak bulunması zor bir sayıyı bulması anlamına geliyor. Bu sayıyı bulmak git gide zorlaşıyor. Bitcoinden para kazanmanın zorlasmasının asıl nedenlerinden biriside işte bu zorluk derecesidir. Fakat bu bitcoin zorluk oranı bilinçli olarak yapılan bir durum.  Aslında Bitcoin algoritması tasarlanırken, Satoshi Nakamoto tarafından ayarlanmış bir güvenlik önlemidir. Bu güvenlik önlemi ile  yani bulunmasının zor olması herkes kafasına göre “Bitcoin basma” işlemini gerçekleştiremesin diye yapılan bir güvenlik önlemi. Bitcoin çıkarmaktaki işlemci gücü çözmeye çalıştıgınız şifre ile dogru orantılıdır. Ne kadar fazla işlemciniz olursa okadar çok igne bulabilirsiniz. Her igneyi 1 BTC olarak düşünebilirsiniz.

Bitcoin Mining

CPU Mining nedir?

Bitcoin’nin ilk günlerinde evinizdeki eski bir bilgisayar ile dahi bitcoin çıkarmak mümkündü. Client yazılımı bilgisayara yüklüyorsunuz. Ardından online borsa sitelerinden birinde kendinize ait bitcoin üyeligi alıyorsunuz. Ardından site size ait bir cüzdan numarası veriyor. Bu sizin iban numaranız gibi düşünebilirsiniz. Online bankacılıktan bir farkı yok. Bu cüzdan numarasını bilgisayardaki client programına yazıyorsunuz. Ardından yazılımı baslattıgınızda bilgisayar bitcoin sistemine baglanıp matematiksel şifreleri çözüyor ve her şifre için cüzdanınıza bitcoin yatıyor.

Fakat bu furya kısa sürede bir cok insan tarafından yapıldıgında zorluk seviyeside bir anda arttı. Ve bilgisayar işlemcileri yani CPU larla bu iş yapılamaz hala dönüştü. Nasıl mı ? Söyle Bir günde kazanılan bitcoin 5 DOLAR ama bilgisayarın harcadıgı elektrik 4 dolar. Bir işten para kazanamazsanız o işi yapmanın bir anlamı yok. İş bu noktaya geldiginde CPU’dan daha güçlü bir işlemci gerekti. Ve insanlar GPU mining dedigimiz üst seviyeye geçmek durumunda kaldı.

Bitcoin Mining

GPU Mining nedir?

Ekran kartları, Bitcoin ve bazı diğer coin’lerin madenciliğinin yapılabilmesi için gerekli olan matematiksel problemleri çözmekte, işlemcilerden (CPU) daha verimlidirler. GPU açılımı Graphics Processing Unit şeklindedir. GPU nun CPU ya göre daha verimli olmasının nedeni ekran kartlarının üerindeki işlemcilerin, floating point dediğimiz hesaplamalarında daha verimli olmalarıdır. Böylece bitcoin çıkartmak için gerekli olan işlemlerin, yoğun olarak bu hesaplamaları kullanmalarıdır. Bu bilginin yayılmasından sonra madenciler hemen GPU mining yapmaya yöneldiler. Ve gpu mining en verimli dönemini yasamaya başladı. Dünyada ekran kartı satışlarında patlama oldu. ekran kartı üreticileri aldıkları siparişleri yetiştiremez hale geldi. GPU minin 2013 yısının sonlarına kadar devam etti. Ve sonunda CPU mining in yasadıgı hazin sona ulaştı. Bitcoin zorluk seviyesinin dahada artmasıyla artık GPU mining işlemide kazanç bırakmaz hala geldi. Günümüzde ise Bitcoin madenciliği artık sadece ASIC dedigimiz cihazlarla  karlılık elde edilebiler duruma geldi.

Bitcoin Mining

ASIC Mining nedir?

Asic mining cihzaları ise sadece medencilik için üretilmiştir. Yani tüm işlemci türlerinden hem daha hızlı hem de daha verimli çalışmaktadırlar. Bu cihazların devavantajı ise madencilik dısında hiç bir işte kullanılamaz olmalarıdır.