Teknolojinin Geldiği Nokta

Plesk Panel

Plesk Panel hosting yönetimi için üretilmiş bir yazılımdır. Bu yazılım linux ve windows işletim sistemlerine uyarlanmış sekilde üretildi. İsteidigniz platformda bu gelişmiş hosting yönetim paneliniz kullanabiliyorsunuz. Host yönetimi için gerekli bir çok panel mevcuttur. Fakat Plesk Panel içlerinde bazı özellikleri ile kendini soyutlamaktadır. İlk özelligi belirttigimiz üzere linux ve windows ortamında çalışabiliyor. Bu panelin lisanslı oldugunu bilmenizi isteriz. Başka makalelerimizde linux plesk ve windows plesk kurulumu ile ilgili detaylı bilgi vereceğiz.

Plesk Panel Özellikleri Hakkında

Plesk Panel hosting yönetimi konusunda sizlere renkli bir arayüz sunmaktadır.  Panel üzerinden hosting açma , hosting silme , hosting limitleri güncelleme , Veri tabanı yönetimi, Hosting istatistikleri izleme gibi özellikler mevcut. Bunların dısında Bayi yönetimi ve bayi paketlerini dilediginiz gibi oluşturma imkanıda sağlıyor. Ayrıca mail ayarları , inbox yönetimi  ve Veri Tabanı yönetim işlemlerinizi kolaylıkça yürütebileceginiz bir arayüze sahip.  Pleks sunucunuz için gerekli sisem ayarlarınıda direk panel üzerinden yapabiliyorsunuz. Sunucu reboot , Anlık sistem takibi ve Web server ayarları dahil olmak üzere panel üzerinden yönetmek mümkün.

Plesk panelin bir diger özelligi de yedekleme ve sistem tasımaları için oluşturulmus ayrı bir yazılıma sahip olmasıdır. Örnegim sistem değişikligi yada işletim sistemindeki bir sorunun giderilememesi gibi bir durum var. Sunucu tasıması yapmanız gerekiyor.  Pleks yedekleri oluşturmak ardından yeni sunucuya tasımak gibi işlemlerle ugrasmadan plesk panelin ayrıbir özelligi sayesinde bu işlemleri kolayca yapabiliyorsunuz. Plesk migration dedigimiz bu özellik sayesinde tasıma işlemleriniz için strese girmenize gerek kalmayacak. Plesk migration ile ilgili detaylı bir makale yazacagız.

plesk panel

Sunucu kiralama işleminden sonra kullanıcılar en cok yönetimi ile düşüncelere kapılıyor. Sunucu hizmeti aldıgınız firma yeterli destek vermiyorsa suncuu sahibi olmak bazen sıkıntılı bir halalabiliyor. Plesk panelin en güzel özelliklerinden biriside mail servis ve veri tabanı servislerinin yönetimidir.  Pleks sunucunuza dilediginiz gibi mysql ve mssql veri tabanı ekleyebiliyorsunuz. Yani 1 sunucu için 1 veri tanabı gibi bir durum olmuyor. Aslında genelde de böyle bir sorun yok ama sunucu bilginiz cok iyi degilse plesk ile veritabanı sunucusu eklemek çok kolay. Aynı sekilde mail server değişikligi yaptıgınızda panel üzerinden bu işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz. Yani kısaza plesk bi harika dostum diyebiliriz.