Sunucu Kiralama
Sunucu kiralama nasıl yapılır diye sorularınız varsa web projenizi detaylı olarak gözden geçirmenizde fayda var. Çünkü her proje için sunucu kiralamak gereksiz olabiliyor. Burada amaçımız sunucu kiralamadan önce analiz yaparak bu işlemin gerekli olup olmadıgını sizlerle paylaşmak. Kiralık sunucu saglayıcılar için tabiki avantajdır. Sonuçta sunucu almak piyasaya can verecek ve satıcı bu işten para kazanacaktır. Sizler için kiralık sunucu işlerinde önemli olan projeniz için nasıl bir platform kurmak istediginizdir. Ve hangi sunucu seçimi performans ve maliyet alvantajı sağlayacaktır. Sunucu kiralama seceneklerini şöyle sıralayalım.
1- Fiziksel sunucu kiralama (Deticated Sunucu Hizmeti)
2- Sanal sunucu kiralama (Bulut Sunucu , Cloud Sunucu , VDS ve VPS olarak gecer. Aralarında teknoloji farkları vardır )
3- Sunucu barındırma (Co-Location Hizmeti olarak bilinir.)
4- Local sunucu barındırma
Sunucu satın almadan önce web hosting işlemlerinde Hosting yada Reseller hosting (Bayi hosting olarak bilinir) seçenekleri projeleriniz için yeterlimidir ? Eger trafik , web alanı yada performans sıkıntıları yasıyorsanız sunucu kiralamanın vakti gelmiş demektir. Biliyorsunuz paylaşımlı hosting hizmetlerinde sizler gibi bir cok kişi yada kuruma ait web siteleri barınır. Veri merkezleri sitelerin kayak kullanımlarını limitlemektedir. Yani muhtemelen bayi yada normal hosting hizmeti aldıgınız sunucu donanımda 30 GB ram ve 40 Core cpu olabilir. Fakat sizin kullanabileceginiz kaynak limtilidir. Yoksa sunucu hizmetini kimse tercih etmez ve dolayısıyla veri merkezleri herzaman küçük kalacaktır. Bu limitin olmadıgı sunucularda sistem yöneticileri yüksek kaynak kullanımı tespit ederse zaten size bu bilgiyi aktarıp sunucu hizmetine geçmenizi sağlayacaklardır.
Fiziksel Sunucu Kiralama
Fiziksel sunucu fiyasasının büyük bir kısmı dell , hp , ibm, fujitsu gibi firmaların elindedir. Kiralayacagınız fiziksel serverlar genelde bu markalardır. Tabi model model degişmektedir. İhtiyacınıza göre disk , ram ve cpu upgrade edilebilir. Maliyetleri daha yüksek fakat performan olarak daha ileridedir. Fiziksel sunucuda yedekleme yada problem durumunda sistemi tekrar aktif etmek daha zor olabiliyor. Bunun için sunucuda bulunan disklerin özellikleri ve varsa raid kartının olması güveni arttıracaktır. Fiziksel sunucu kiralarken bunları ögrenmenizde fayda vardır.
Sanal Sunucu Kiralama
Sanal sunucular yüksel kapasiteye sahip bir sunucunun sanalaştırma işletim sistemi ile oluşturulur. Bu işletim sistemleri sunucu kaynaklarını bölüp ana makina içerisine ufak ufak makinalar kurulabilmesini saglar. Yani teorik olarak 10 GB rami olan bir makina içerisine 10 tane 1 GB lık sanal sunucu kurulabilir. Maliyetleri daha düşüktür. Genelde ilk olarak sanal makinalar tercih edilir. Tasımada ve yedeklemede oldukça alternatif secenekleri vardır. Sunucu yönetiminde tecrübe edinmek için ucuz sanal sunucu kiralayarak inceleme ve denemeye başlayabilirsiniz.
Sunucu Barındırma
Kendi sunucunuzu yönetmek istiyor ve güven sorunu yasıyorsanız sunucu barındırma yani Co-Location hizmeti tercih edebilirsiniz. Bu hizmeti genellikle sunucu yönetiminde tecrubeli kişi yada kurumlar yapmaktadır. Barındırma maliyetlerinde hat ücreti ve eletrik ücretleri tahsis edilir. Kullandıgınız donanım tamamen size ait olup sadece veri merkezi ortamında barındırılmaktadır. Sunucuda bulunan tüm sorumluluk size aittir. Yani ekstra bir ücret vermezseniz datacenter sunucuda olan internet ve elektrik dısında hiç bir sorumluluk kabul etmemektedir. Bunun maliyetleri fiziksel sunucu kiralamaya göre daha yüksek olabilir. Fakat hizmet sahibine genel olarak maliyet avantajı saglayabiliyor. Düşünseniz 3 tane fiziksel sunucu kiralamaktansa daha güclü bir sunucuyu DC’ye koyarak maliyetten avantaj saglayabilirsiniz. Tek handikap sunucu alım maliyetine katlanmak olacak.
Local Sunucu Barındırma
Localde sunucu barındırma demek ev yada ofis gibi ortamlarda sunucunuzu tutmanız anlamına gelmetkedir. Bunun avantajları sunucu herzaman müdahale edebileceginiz kadar yakınınızda olacaktır. Fakat alt yapı maliyetleri duruma göre fazla gelebilir. Öncelikle sunucunun stabil çalışması için klima ile sogutulan bir alan oluşturmalısınız. Elektrik kesintileri için ups , jenerator yada akü sistemleri gerekeçektir. İnternet baglantısı içinde hat ücreti ödemelisiniz. Son olarak sunucu alım maliyeti yine size ait olacaktır. Sunucu yönetiminden anlamıyorsanız , zaman zaman destek alıp teknik destek ücreti ödemeniz gerekebilir. Kısacası aktif bir trafik ve gereklilik yoksa tercih etmemenizde fayda var.
Sunucu kiralama , domain , hosting vb. hizmetler için Hostfix Teknoloji web sayfasını ziyaret edebilir telefon yada mail ile iletişime geçip detaylı bilgi alabilirsiniz.
www.hostfix.com.tr