SSL Sertifikası Nedir ?
SSL Sertifikası Nedir ? SSL Sertifikası ne işe yarar ? Sorularına cevap vermeye çalışalım. Öncelikle SSL açılımı Secure Sockets Layer şeklindedir. SSL Sertifikası , İnternet sitesi ile kullanıcı arasında olan veri akısının şifrelenmisi vasıtasıyla güvenlik saglanması olayıdır. SSL sertifikası istemci ve sunucu arasındaki baglantıyı SHA2 ve ECC algoritmalarına göre şifrelemektedir. Yani İnternet sitesindeki veri güvenligini saglamak için kurulan bir uygulamadır. İnternet üzerinden yapılan alışveriş işlemlerinin gittikçe artmasıyla veri güvenligi için geliştirilmiştir. Günüzmüzde SSL kullanımı neredeyse zorunlu hale getirilmiş durumdadır. Bankalar ve ödeme ssitemleri tarafından ssl kurulması zorunludur. SSL olmayan sitelere sanalpos basvurusu yapamıyorsunuz. Yapsanız bile kabul edilmiyor. İstenen ilk kriter diyebiliriz. Öncelikle alışveriş siteleri olmak üzere kişisel bilgilerin aktarılması gereken durumlarda, veri aktarımının güvenli bir şekilde yapılması sorun olarak karşımıza çıkabiliyor.
SSL Ne İşe Yarar ?
Sertifika ile bu tarz güvenlik sorunlarının önüne geçiliyor. Kötü niyetli kişiler hiç bir sekilde verilerinizi elegeçiremiyor. Gönül rahatlıgı ile bilgi teslimi ve online alışveriş yapabiliyorsunuz. Bu şifreler çözülemiyor mu peki ? Evet şifrelerin çözülmesi neredeyse imkansız. En basit şekilde şifrelenmiş bir SSL sertifikasının çözülmesi çok uzun zaman alıyor. Yıllar diyebiliriz. İnterne üzerinde inceleme yaparsanız SSL sertifikalarının çok çeşitli oldugunu görebilirsiniz. 20$ a da SSL alabiliyorsunuz 1000$ ada alabiliyorsunuz. Peki nedir bu SSL farkları ?
SSL sertifikaları şifreleme boyutlarına , tazminat ödeme konularına ve tarayıcıdaki görünümüne göre değişiklik gösteriyor. Bu gibi özelliklerde ssl fiyat farkını değiştiriyor. Bazılarında şifreleme boyutu oldukça yüksek yani şifrenin kırılması imkansız. Bazıları yeşil bar ssl dedigimiz Evrak ile temin edilebilecek SSL türleri. Bazıları SSL nedeni ile ugrayacagınız zarara karsılık binlerde dolar tazminat vermeyi garanti ediyor.Özetmeke gerekirse SSL özelliklerini söyle sıralayabiliriz.
Evrak gerektiren ve gerektirmeyen türler
Tek subdomain yada wildcard dedigimiz her subdomain için kulanılabilen ssl türleri
256 Bit 512Bit SSL Şifreleme vb.
%99 Browser Uyumluluğu
Yeşil Bar özelliği var yada yok
Mobil Uyumlu artık hepsi mobil uyumlu
10.000 USD Garanti ve kaliteye göre değişebiliyor
Sonuç olarak Eticaret sitelerinin olmazsa olmazıdır SSL sertifikaları. Normal sitelere de kurulabilir. SSL kurulu sitelerin google tarafından sevildigini söyleyebiliriz. SSL sertifikasında RSA CSR Sertifka keyi ve CA keylerinden oluşan bir kombinasyon bulunuyor. SSL sertifikası nasıl çalışır ? Mantıgı nedir ? ile ilgili detayları baska bir makelemizde detaylı olarak belirtecegiz.