Linux nedir ? Linux işletim sistemleri hangileridir Nasıl çalışır Neden Llinux kullanmalıyım vb. konularda biraz bilgi paylaşalım. Linux altyapısına geçiş yapmak yada deneyim kazanmak isteyenler için akla gelen ilk soruları sıralamıs olduk. Bu soruların cevaplarını sizler için derlemeye çalıştık.
Nedir Bu Linux?
İlk olarak yanlış bilinen konuyla başlayalım. Aslında Linux yada GNU Linux bir işletim sistemi degildir. Yani tam olarak işletim sistemi diyemeyiz. Açık kaynak kodu ve cok güvenli olan ,herkes tarafından istenirse geliştirilebilen
ücretsiz bir işletim sistem çekirdeğidir. Linux, GNU ‘nun bir ürünüdür. GNU’nun ne oldugunu soracak olursanız söyle açıklayabilirim. GNU , Richard M. Sallman tarafından geliştirilen özgürce gelirtirilebilen yazılım düşüncesiyle ortaya cıkmıs bir altyapıdır. Linux ta bu altyapı için geliştirilmeye acık olarak kodlanmıs bir OS çekirdeğidir.
Linux ne işe yarar ?
Linux çekirdegi kullanan işletim sistemleri kendi sistemlerini geliştirebilirler. Diger işletim sistemlerinde oldugu gibi bagımlılıgı tamamen ortadan kaldırabilrisiniz. Geliştirilen yazılımlarda eksikleri, hatalar yada yenilenmesi gereken tüm bölümler çekirdeğiş açık kaynak kodlu olmasından ötürü dilediğiniz gibi geliştirilebilir. Esnek bir yapı saglandıgından sunulacak perojelere göre sekilllendirilebilir. Linux altyapısı ayrıca kullanılan diger işletim sistmelerine göre cok daha az donanım kullandıgı gibi hız olarakta bir çok işletim sisteminden hızlıdır. TCP İP desteğide oldugundan bu özelliklerinden ötürü ister bilgisayar istemci tarafında ister sunucu tarafında oldukça fazla tercih edilmektedir.
Linux’un diğer işletim sistemlerinden farkı nedir ?
Linux işletim sistemi aslında macOS yada windows ile cokta farklı degildir. Linux’ta digerleri gibi gayet basarılı grafik arayüz sunmaktadır. Aynı sekilde örneklendirmek gerekirse default linux versiyonlarında da fotograf video oynatıcılar, tarayıcılar , hesapmakınası vb. gibi bircok uygulamayı kullanıcılara sunmaktadır. Hatta aksine bu ve bunun gibi binlerce uygulama geliştirilmiş ve suan kullanılabilir haldedir. Linux günümüzde öyle bir hale geldiki suan Windows tabanlı birçok uygulamanın aynı zamanda linux versiyonuda geliştirilmiştir. Çalışan hazır bir donanım varsa linux’ta kapıda nöbet bekliyor diyebiliriz. Ülkemizde bir cok platformda da son kullanıcı olarak linux tercih edilmektedir. Linux’u diğer işletim sistmelerinden ayıran en büyük özellik aslında açık kaynak kodlu olmasıdır. Linux ne işe yarar derseniz linux özgürlüktür.