Teknolojinin Geldiği Nokta

Hosting Makaleleri

Tarayici Önbellekleme Nasil Yapilir ? htaccess

Tarayici Önbellekleme Nasil Yapilir

Tarayici Önbellekleme Nasil Yapilir ? .htacess ile önbellekleme yaparak syfa hızı arttırma konusunda bilgi vermek istedik. Sayfa hızı arttırma, sayfa yükleme hızı arttırma, tarayıcı önbelleğine alma özelliğinden yararlanma, tarayıcı önbellekleme nasıl yapılır ? .htaccess site hızlandırma vb. gibi konularda web sayfalarınızın açılış hızını arttırabilmek için .htaccess önbellekleme işlemi yapabilirsiniz. Web site sayfa hızınızı buradan sorgulayabilirsiniz. Google Sayfa Hızı Sorgula

 

Tarayıcı Önbelleklemeyi .htaccess dosyası aracılığıyla nasıl etkinleştirebilirim?

Tarayıcı önbelleğini kullanmak  normal site ziyaretçileri için bir web sitesinin sayfa yükleme süresini azaltmak için basit bir yöntemdir. Bu teknik, kullanıcılar tarafından yüksek bir yeniden ziyaret oranı olan web sitelerinin hızlandırılması için kullanışlıdır. Bir web tarayıcısı bir web sayfası yüklediğinde, sayfayı düzgün şekilde yüklemek için tüm web dosyalarını indirir.HTML, resim, CSS, senaryo vb. dosyalar son kullanıcı tarayıcına indirilmektedir. Çoğu sayfalar aynı içerikleri art arda içerir. Bu teknik ile , yükleme hızını büyük bir oranda düşecektir. Temelde .htaccess bir Apache modülüdür ve bu Apache yapılandırma dosyasına belirli kod ekleyerek Tarayıcı Önbellekleme etkinleştirilebilir. Nasıl yapılır ? .htaccess dosyasına bir kaç parametre ekleyerek önbelleklemeyi aktif edebilirsiniz. Web sitenizin public_html dizininde .htaccess dosyasını bulabilir yada oluşturabilirsiniz.

Tarayici Önbellekleme

Tarayıcı Önbellekleme İçin .httaccess Kodu

## .Htaccess ile Tarayıcı Önbellekleme ##
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg “access 1 year”
ExpiresByType image/jpeg “access 1 year”
ExpiresByType image/gif “access 1 year”
ExpiresByType image/png “access 1 year”
ExpiresByType text/css “access 1 month”
ExpiresByType application/pdf “access 1 month”
ExpiresByType text/x-javascript “access 1 month”
ExpiresByType application/x-shockwave-flash “access 1 month”
ExpiresByType image/x-icon “access 1 year”
ExpiresDefault “access 2 days”
## .Htaccess ile Tarayıcı Önbellekleme ##

Yukarıdaki kodu .htaccess dosyanıza yazdıgınızda, siteyi tekrar ziyaret eden kullanıcılar çok daha hızlı sayfa önyükleme ile karsılaşacaklardır. Bu kod sayesinde jpg , jpeg, gif, png, css, pdf, javascript, flash vb. statik içeriklerin web tarayıcısında önbelleğe alınacaktır. Sayfa hızındaki artış gözle görülür bir sekilde artacaktır. Tekrar belirtmeliyiz ki bu kod ilk giriş yapan kullancılar için gecerli degildir. Son kullanıcının sayfanızı en az bir kez ziyaret etmiş olması gerekiyor. Sayfa yükleme hızınız artık eskiye göre çok daha iyi olacaktır.  Tarayıcı önbelleğine alma özelliğinden yararlanma konusunda bilgi vermeye çalıştık. Sayfa hızı arttırma konusunda pratik bir çözümdür. Umuyoruz faydalı olmuştur.