Teknolojinin Geldiği Nokta

Domain Nedir ?

Domain nedir sorusuna cevap olarak ,  internet ortamında yer alabilmek için kişi yada kurumların sahip olması gereken kimlik kartıdır diyebiliriz. İnternet ortamında insanların size ulaşabilmeleri için bir adresinizin olması gerekir. Domain(alan adı) işte bu kimlik adresi anlamına gelir. Günlük hayatımızda bir adres bulabilmek için elimizde kordinat bilgileri oldugunu düşünün. Enlem ve boylam hesaplayarak adres aramak zorunda kalacaktık. Fakat her bölgenin sokak cadde isimleri oldugu için aradıgınız yeri bulmamız cok daha kolaydır. Domainde internet ortamında aradıgınız yerin adres bilgisidir.

domain nedirDomain Ne İşe Yarar ?

Domain ne işe yarar derseniz örnekle açıklamak isteriz. Normal sartlarda domain hosting hizmeti birbiriyle ilişkili iki hizmettir. Hosting tek basına domain olmadan cok işe yaramıyor. İnternet ortamında ucuz hosting paketi aldıgınızda internet sitesine ulaşılabilmesi için cihazlardaki web tarayıcılarına ip adresi yazmaları gerekmektedir.  Örnegin google.com adresine ulaşmak istiyorsunuz. Google ismini artık herkez biliyor. Dünyanın en iyi arama motorudur. Fakar bu ismi bilmediginizi hayal edin. google’a ulaşmak için 172.217.17.174 ip adresini yazarak erişim saglayabilirsiniz. Hadi bu ip adresini ezberlediniz. Günlük hayatta onlarca web sitesi kullanıyoruz. Hepsini akılda tutmak yada kayıt edip kullanmak iskence olacaktır. Fakat domain ismini akılda tutmak cok daha kolaydır.

Domain nedir ? ve Domain ne işe yarar sorularının cevabını bu şekilde verebiliriz.  Web ortamında yani dünyada milyonlarca sitenin barındırma hizmeti aldıgını düşünürseniz domain sisteminin nasıl bir buluş oldugunu anlayacaksınız. Böylece hep domain nedir ? sorusunun hemde domain hosting ilişkisinin ne anlama geldigini biraz olsun cevaplamış oldugumuzu düşünüyoruz.  Domain diger bir adıyla alan adı olarakda karsınız cıkabilir. Ayrıca isim hakkı olarakta anılmaktadır. Global olarak domain adını almıştır. Domain ismi web tarayıcılara yazıldıgında DNS yani Domain Name Service olarak bilinen servis tarafından ip adresi çözülmektedir. Ardından domain ile ilişkilendirilen barındırma hizmetinin nerede oldugunu ve ipsinin ne oldugu çözülerek kullanıcı ekranına aktarılır. Böylece size ulaşmak isteyen kullanıcı web sitenize ulaşmaktadır. Web siteniz üzerinde yaptıgınız işlem ne ise kullanıcı kitlesine ulaşmış olursunuz. Böylece kişisel yada ticari faliyetlerinizi sürdürmüş olursunuz.