Teknolojinin Geldiği Nokta

Hosting Makaleleri

Cpanel Sunucuda Mail Çıkış İpsini Değiştirmek

cPanel sunucuda mail çıkış ipsini değiştirmek

cPanel sunucuda mail çıkış ipsini değiştirmek için araştırma yapıyorsanız muhtemelen ip adresiniz kara listeye girmiş demektir. Kara liste problemi çok sık rastlanan bir sorundur. İp değiştirmek günü kurtarmak için tabiki iyi bir çözüm. Fakat kaynagını tespit edip spam yapan hosting hesabını bulmak ve sorunu çözmek kalıcı bir çözümdür. Kara listeye giren ip yüzünden maillerim spama düşüyor diyen kullanıcılarla ilgilenmeden mail çıkış ipsi değiştirmemiz size zaman kazandıracaktır. Cpanel sunucuda mail çıkış ipsini değiştimek işlemini anlatmaya çalışalım.

Exim Configuration Ayarıları

Send mail from account’s dedicated IP address ayarı ne işe yarıyor. Önce onu izah etmeye çalışalım. Eger bu ayarı ON olarak bırakırsanız. Cpanel sunucuda bulunan sitelere hangi ipadresini atadıysanız ip adresleri o ip üzerinden mail çıkışı yapacaktır. Eğer kullanıcılar sizin belirlediginiz ip adreslerinden mail çıkışı yapsın istiyorsanız Bu ayarı OFF yapmanız gerekiyor. Tabi sadece bununla bitmiyor. Eger OFF olarak seçim yaptıysanız /etc/mailips üzerinden de detaylı ayarları yapmanız gerekiyor.

cPanel sunucuda mail çıkış ipsini değiştirmek

/etc/mailips Ayarları nasıl yapılır ?

Hosting hesapları sizin istediğiniz ip üzerinden mail çıkış yapsın istiyorsanız aşagıdaki adımları uygulamanız gerekiyor.

nano /etc/mailips  komutunu çalıştırıyoruz.  Cpanel exim ayarlarından Send mail from account’s dedicated IP address On yaptıysanız dosya açıldığında sunucudaki alan adlarını ve karşılarında hangi ip adresinden mail gönderdiklerini sıralı bir şekilde görebilirsiniz. Ayarları siz yapacaksanız ve OFF olarak seçtiyseniz karsınıza boş bir sayfa gelecek ve ayarları aşagıdaki gibi sizin yapmanız gerekiyor.

cPanel sunucuda mail çıkış ipsini değiştirmek

Üstteki resimden şunu anlamalıyız. ilk 3 alanadi 120.120.120.120 ipsini kullanarak mail çıkışı yapacak.

*: yazan kısımda da üstteki alan adlarının dısında kalanlar ise 120.120.120.121 ipsini kullansın.

Bu config dosyasını kullanarak dilediginiz gibi ayarlama yapabilirsiniz. Ayarları yaptıktan sonra yaptıgınız mail çıkış ayarlarının kaybolmasını engellemek için iki yöntem var.

cp /etc/mailips /etc/mailips_yedek ile ilgili dosyayı yedekleyebilirsiniz.

Kesin çözüm olarak

chattr +iA /etc/mailis  komutunu çalıştırarak ilgili mail config dısyasını kilitleyebilirsiniz. Ardından mail servisini restart etmeniz gerekebilir. Siz restart ederek işinizi grantiye alın. cPanel sunucuda mail çıkış ipsini değiştirmek için gerekli adımları tamamladık. Umuyoruz faydalı olmuştur.