Teknolojinin Geldiği Nokta

Cpanel Sunucu Taşıma Komutları

Cpanel Sunucu Taşıma Komutları ile yada WHM üzerinden grafik arayüzü kullanarak yedekleme veya cpanel sunucu tasıma işlemi yapılabiliyor. Bu makalede Cpanel ssh üzerinden yedek alma ve sekron etme vb. gibi konularda bilgi veriyor olacagız. Cpanel sunucuda ssh üzerinden yedek almak tek bir komutla yapabileceginiz bi işlem fakat bu ssh komutu komple sunucu yedegini alacaktır. Siz ayrı ayrı yedek almak istiyor olabiliriz. Sunucu tasıma işlemlerinde bu bilgiler oldukça işimize yaramaktadır. Cpanel Sunucu Taşıma Komutları zaman zaman sizlere avantaj sağlayabilir.

Cpanel Sunucu Taşıma Komutları

Cpanel Full Yedek Alma Komutu

1- SSH üzerinden full Cpanel yedek alma komutu;

/scripts/pkgacct

Cpanel Kullanıcı Yedekleme Komutu

1- Cpanel üzerinden sadece bir hesap yedegi almak içinaşagıdaki komut kullanılabilir. User kısmını yedek almak istediginiz cpanel kullanıcı adıyla değiştirmelisiniz.

/scripts/pkgacct –skiphomedir user

Cpanel SSH ile Yedek Geri Yükleme Komutu

1- Aldıgınız Cpanel yedegini SSH üzerinden restore etmek için;

/scripts/restorepkg backupname.tar.gz

Cpanel Yedekleri Uzak Sunucuya Gönderme Komutu

1- Altta belirtigimiz script ile cpanel sunucuda tüm kullanıcıların yedekleri ayrı ayrı alınmaktadır.  Script içerisinde belirttiginiz uzak sunucuya bu yedekleri senkron etmektedir. Yedek senkron işlemi bittiginde ana sunucudaki yedek dosyalarının yer kaplamaması için ilgili yedekler siliniyor.

for x in `\ls -A1 /var/cpanel/users/`; do /scripts/pkgacct –skiphomedir ${x} ; rsync -aP /home/cpmove-${x}.tar.gz -e ssh root@ipadresi:/home/ ; rm -f /home/cpmove-${x}.tar.gz ; done

ipadresi  kısmını uzak sunucu ip adresi ile değiştirmeniz gerekiyor. Cpanel yedek almak için scripti çalıştırdığınızda uzak sunucu şifresi sorulacaktır. Şifreyi girip enter dedikten sonra işlemler başlayacak. /home kısmı ise karsı sunucuya yedekleri gönderdiginiz dizin anlamındadır. Burayıda isteginize göre değiştirebilirsiniz.

2- Cpanel yedeklerini uzak sunucuya aktarmak fakat ana sunucudaki yedeklerin silinmemesini istiyorsanız aşagıdaki ssh scriptini çalıştırmanız gerekiyor.

for x in `\ls -A1 /var/cpanel/users/`; do /scripts/pkgacct –skiphomedir ${x} ; rsync -aP /home/cpmove-${x}.tar.gz -e ssh root@ipadresi:/home/ ; done

Cpanel Toplu Yedek Geri Yükleme Komutu

1- Aktardığınız cpanel yedeklerini ssh ile restore etmek için ise;

for x in `ls -A1 /home/cpmove*` ; do /scripts/restorepkg /home/${x} ; done

Cpanel Dizin Sekronize Etme Komutu

7-  Cpanel dizin sekronize etmek için ise ;

Örnekte /home dizini altındaki tüm verleri senkronize etmek için gerekli komut verilmiştir. Alttaki komuta göre ana sunucudaki /home altındaki tüm veriler alınacaktır. Karsı sunucuda /home dizini altına senkron edilecektir. Bu işlem yapıldıgında sistem direk çalışmayacaktır. Kopyalanan verilerin yetkilerinin düzenlenemsi gerekiyor.

 

rsync -aP /home/ -e ssh root@uzaksunucuipadresi:/home/

Cpanel sununu tasıma yada yedekleme işlemleri için Cpanel Sunucu Taşıma Komutları örneklerde verildigi gibi işlevlerde sizlere fayda sağlamaktadır. Faydalı olması dilegiyle.